شروع برنامه نویسی (IDE)
"IDE"ها بسیار گسترده هستند و از زبانهای متفاوت برنامه نویسی تشکیل شدهاند که هر کدام سیستم عاملهای مختلفی را پشتیبانی میکند. "IDE" یا محیط یکپارچهی توسعهی نرم افزار که مخفف کلمه Integrated Development Environment است؛ مانند یک جعبه ابزار برای برنامهنویسان میباشد تا تمام پیش نیازهایی که برای تبدیل کدها به یک نرم افزار نیاز است را در اختیار یک برنامه نویس قرار میدهد. بیشتر IDEها شامل Code Editor، build automation، debugger، compiler یا interpreter ( یا هر دو) میباشند که هر کدام از این بخشها را برای شما توضیح خواهم داد.
ویرایشگر کد ( Code Editor):
همانطور که میدانیم برنامه نویسی قسمتهای مختلفی دارد که یکی از بخشهای مهم آن نوشتن و ویرایش کد میباشد. Code editorها به صورت اپلیکیشنهای جداگانه و یا همراه یک IDE و یا در مرورگرهای وب قابل دسترسی میباشند. IDEها به وسیلهی قابلیتهایی مثل syntax highlighting و autocomplete به این فرایند کمک میکنند.
Syntax highlightingرنگهای کد و فونتها را به شکلی متفاوت نشان میدهد بدون آنکه در مفهوم آن خللی ایجاد کند.
Autocomplete باعث میشود که اگر حرف اول کدی را نوشتیم؛ لیستی از پیشنهادات برای برنامه نویس آورده میشود که هرکدام که مد نظر او است را انتخاب کند و به صورت اتوماتیک آن کد کامل میشود.
برخی از ویرایشگرهای معروف که به صورت اپلیکیشن جداگانه قابل دسترس هستند:
- Sublime Text )Mac OS, Windows, Linux)
- Notepad ++ )Windows)
- Vim )Unix, Linux, Windows NT, MS DOS, Mac OS)
Build automation:
قبل از اجرای هر برنامهای نیاز است که کد آن به کلاس اجرایی ( executable class) توسط کامپایلر تبدیل شود. سپس آن برنامه اجرا خواهد شد. IDE فرایند ساخت خودکار (build automation) را برای زبانها فراهم میکند؛ بنابراین دیگر نیازی به کامپایل کردن برای اجرای کد نیست.
Debugger:
هر برنامه نویسی مطمئنا هنگام نوشتن کد با اشکالات و خطاهایی روبرو میشود. زمانی که یک برنامه به درستی اجرا نمیشود؛ IDEها ابزارهای اشکال زدایی (debugger) را ارائه میدهند که به برنامه نویسان این امکان را میدهد که قبل از اجرای برنامهاشان، بخشهای مختلف آن را تست کرده و خطاهای آن را رفع کنند. همچنین زمانی که کدهایی نوشته میشوند قبل از کامل شدن آن برنامه، اگر خطایی وجود داشته باشد همان لحظه این ابزار تذکر میدهد. برنامه نویسان هنگام طراحی سایت بصورت اختصاصی، میتوانند از این امکانات بهره گیرند. هنگام طراحی سایت زمانی که کدها خیلی دقیق و منظم نوشته شوند، سرعت بارگذاری سایت را افزایش داده و در سئو سایت نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت.
کامپایلر(compiler):
کامپایلر زبان سطح بالای کدهای برنامه نویسی را به زبانی سطح پایین تبدیل میکند که زبان ماشین (machine code) بتواند این کدها درک کند. مانند زبان C که یک Object file درست میکند (با پسوند [name].o). که شامل کد تبدیل شده شما به زبان ماشین است و برای اجرای برنامه میبایست این فایل را اجرا کند.
تفاوت میان کامپایلر و IDE این است که کامپایلر کل کد نوشته شده را به صورت یکجا گرفته و آن را به زبان ماشین تبدیل میکند و نیز برنامه نویس میتواند compiler مطابق با زبانی که با ان کد نوشته شدهاست را اجرا کند. ولی IDE ترکیبی از ابزارهای برنامه نویسی است که شامل ويرايشگر کد برنامه ( Code Editor ) ، کامپايلر ( Compiler ) ، ديباگر ( Debugger ) میباشد.
مفسر(Interpreter):
مفسر یک برنامه کامپیوتری است که زبان کد نوشته شده را به صورت خط به خط به طور مستقیم و یا با تبدیل کد به یک کد دیگر و یا کد کامپایل شده توسط کامپایلر را اجرا میکند. مانند : پایتون (Python)
از آنجایی که مفسر خط به خط این کار را انجام میدهد، زمان اسکن کندتر میشود ولی در عوض زمان اجرا افزایش مییابد. علاوه بر این مفسر خطای یک خط را همان لحظه نشان میدهد و تا زمانی که آن اشتباه رفع نشود، خط بعد را شروع نخواهد کرد.
همانطور که اشاره شد IDE از برنامههای نرم افزاری تشکیل شده که علاوه بر اینکه به بهبود بهره وری در فرایند توسعه نرم افزار کمک می کند، حرفه برنامه نویسی را سهولت بخشیده و نیز باعث میشود که کسانی که در این زمینه و همچنین طراحی سایت مشغول به کار هستند از وقتشان به نحو احسنت استفاده کنند و نیز به راحتی و بدون دغدغه و سریعتر و نیز با کیفیت بیشتری کدهای برنامه خود را بنویسند.
هر برنامه نویس این وظیفه را دارد که طبق قرارداد طراحی وب سایت که دریافت کرده است، کدنویسی آن را خیلی دقیق انجام دهد. طراحی سایت در هر حرفهای مانند طراحی سایت فروشگاهی، خبری، آموزشی و ... هم میتواند بصورت تخصصی باشد و هم میتواند از طریق طراحی سایت ارزان انجام شود.
اولین نفری باشید که نظر می دهد!